Kleine Isaac
Door: Daphne
Blijf op de hoogte en volg Daphne
19 Februari 2010 | Oeganda, Jinja
Als eerste bedankt voor alle mailtjes en reacties! Het doet me zo goed!
Zo de vakantie zit er op, en ik ben weer kip lekker. Over kip gesproken van 7 kippen en een haan hebben we nu nog maar 2 kippen en geen haan. Pumba heeft het goed voor elkaar, de laatste kip die hij dood heeft gemaakt heeft ie ook helemaal op mogen eten. Wij hadden er niks meer aan zover was de kip al aangevreten.
De nieuwe jongen Valentine doet het super goed, alleen kan die nog niet zo heel goed Engels maar dat komt wel goed. Hij speelt erop los en babbelen als een gek jammer alleen dat in het Oegandees is en ik er niet veel van begrijp.
Maandag hebben we de kinderen Nederlandse les gegeven. We hadden een poppetje op het bord getekend, en volgende week willen we ze dat liedje leren van hoofd, schouders, knie en teen. Ben benieuwd hoe dat gaat.
De kinderen zijn wel heel goed in schoonmaken, daar zijn we zondagmiddag achter gekomen. We hebben een aantal kinderen onze kamer laten dweilen. Hier in Afrika doen ze aan kinderarbeid dus dan moeten wij Westerse dat er ook niet uit willen halen. Haha…onze kamer is nog nooit zo schoon geweest.
Dinsdag ben ik lekker wezen lunchen met Emma en vond het heerlijk om er even alleen tussen uit te zijn. Continu deel je de kamer en alle kinderen om je heen helemaal alleen ben je dus echt nooit. Dus vond het heerlijk om ff alleen weg te zijn. Kon het nooit begrijpen dat mensen dat zeiden ‘ik heb een moment voor mezelf nodig’. Maar nu ik snap het helemaal. Niet dat het niet goed gaat want het is super leuk met zijn alle. Dinsdag was het ook een lekkere herfstdag in Oeganda, regen en koud. Niks aan leek even alsof ik thuis was. Woensdag was onze vrije dag en het weer was niet veel beter. Heb lekker tot een uur of 11 in me bed liggen stinken en ben er toen eens uitgegaan. Even naar de stad geweest met Famke, Suzan en Rixtia. Koffie gedronken bij Flavours die hadden een nieuwe kaart en westers die prijzen. Dus Flavours is alleen nog maar leuk om heen te gaan tijdens happy hour. Koffie voor de halve prijs.
Later die dag zijn we even bij Teddy gaan kijken een van onze werksters. Die was hoogzwanger. In de ochtend belde een vriendin van haar op dat ze heel erg aan het huilen was en last had van haar buik. Toen we aankwamen was ze net bevallen van een zoon. Suzan en Famke waren binnen bij haar. Rixtia en ik zaten buiten in spanning af te wachten. Na een tijdje mochten wij ook naar binnen. Een lief klein mannetje lag daar, heel klein en het woog 1800 gram. Het was 4 weken te vroeg geboren. Omdat Famke en Suzan best boos waren dat ze thuis was bevallen, hebben ze Teddy en de Baby ’s middags nog naar de kliniek gebracht voor controle en alles zag er goed uit. het reactievermogen was wel iets minder, maar niks ernstig. Dat kon ook komen omdat het heel moe was.
’s Avonds zouden we uit eten gaan met 10 man. Maar dat zijn er 5 geworden. De helft was gewoon niet komen opdagen. De volgende ochtend was het weer beter en dus ook onze zin maar daar kwam snel verandering in toen Famke tegen 10 uur thuis kwam.
De baby is donderochtend overleden. Suzan die ging kijken hoe het was.
Toen Suzan die ochtend aankwam, had de baby blauwe lipjes. Suzan had de baby vast en dacht het slapen duurt nu wel heel lang. Toen kwam ze erachter dat de baby, die net een naam had gekregen Isaac, niet meer leefde. Suzan heeft alles geprobeerd om de baby nog te reanimeren. Maar helaas mocht het niet uithalen.
De tweede baby in een korte tijd die in haar armen sterft. Net voor ik kwam zat er een crisiskindje die ook in Suzan haar armen is gestorven.
Suzan is er kapot van!
Wij vinden het heel sneu, maar hoe erg het klinkt we denken wel dat het beter zo is. Teddy (20 jaar) de moeder die klaagde steen en been tijdens de zwangerschap. En ze wou ze niks van hem weten. Wilde niet nadenken over een naam, het niet vast houden. Suzan die kreeg het in haar armen geduwd. Hier bij jou huilt het tenminste niet. Ze maakte geen melk aan, wat wil zeggen dat ze waarschijnlijk geen band had met het kindje.
We vroegen ons al af of ze er blij mee was, maar dat weten je nooit zeker het kan ook zijn dat ze gewoon niet weet hoe te reageren, en er mee om te gaan.
Al met al zijn we blij dat we nog wat foto's hebben van toen het leefde mocht Teddy daar ooit behoefte aan hebben heeft ze die altijd nog. Helaas maar 4.
Isaac is donderdagmiddag begraven in de village waar Teddy vandaan komt.
Dus donderdag was niet meer zo’n leuke dag. De dag heb ik dan ook voort gezet met Emma aan het zwembad en lekker veel gekletst. Rustig, maar gezellig.
-XxX- Daphne
19 Februari 2010 - 10:57
Arie En Bep Heutink:
Hoi Daphne
Net jouw verdrietig verhaal gelezen.
Triest dat de babysterfte er nog zo hoog is.
Wens jou en Susan veel sterkte.
groeten uit Genemuiden -
19 Februari 2010 - 11:01
Marion:
Hoi Daphne,
Ik had het al van Famke gehoord en vanmorgen Suzan even aan de foon gehad. Tegen mij houdt ze zich groot maar steun haar maar goed als je zelf kan.
De laatste tijd is het steeds wel heftig en ik zal dan ook blij zijn als ik weer daar ben. Geniet toch maar van alles daar met de rest en het herfstweer. De zon komt vor iedereen weer terug.
Veel groetjes,
Marion -
19 Februari 2010 - 11:07
Mama:
We hadden al gesproken over de dingen die je meegemaakt hebt de laatste week, Gelukkig krijgen de kindjes in Home Sweet Home krijgen heel veel liefde van een ieder daar, en dat is super!!Ook al hebben die niet hun eigen mama,ik weet zeker dat ze aan liefde geen gebrek hebben.
Alleen toch jammer dat er nog westerse mensen zijn die ze kinderarbeid laten verrichten,moest verboden worden en die mensen moesten ze direct terug naar nederland sturen,zodat ze hier eens moeten gaan werken voor hun ouders.
Heel veel Liefs en hou je sterk Liefs mama xxxxx -
19 Februari 2010 - 11:46
Wilco:
Tjonge jonge het is niet niks wat je mee maakt daar, we hebben ontzettend veel respect voor je en denken veel aan je. We zijn blij dat je ook veel leuke dingen mee maakt. Geniet daar lekker van, zeker van de kleine dingetjes die toch juist extra betekenen. Groetjes en veel liefs, Wilco, Marjolein en Lisa xxx -
19 Februari 2010 - 12:00
Janny:
Hallo daphne,
Wat een verhaal zeg, jullie krijgen daar wel erg veel te verwerken.
Het zijn hoogte/dieptepunten, het maakt je samen wel sterk, ik heb veel bewondering voor jullie werk daar, en inderdaad ze krijgen wel heel veel liefde van jullie, en dat is erg fijn.
Laat de zon maar weer gaan schijnen, en veel sterkte voor Susan.
En tussen haakjes, de kindertjes niet zo hard laten werken he?
Gr.uit Heeze -
19 Februari 2010 - 13:19
Mayke:
Daphne, dat kun jij je niet voorstellen, maar het is goed dat je foto's hebt. Het moedertje is nog erg jong en dat besef kan ook nog later komen en dan heeft ze een tastbare herrinnering. Erg goed van jullie, heel veel sterkte, het babytje ziet er op de foto zo lief uit.
Ik ben blij dat je weer beter bent, ik heb je vorige verslag net ook gelezen. Leuk zijn die verhalen, als je terug komt kun je een boek schrijven, tekst genoeg.
lieve groetjes van Mayke -
19 Februari 2010 - 19:32
Papa:
Lieve Daphne, tijd voor een reactie!
Volg al je verslagen op de voet. Ongekend wat je allemaal al hebt meegemaakt en gezien hebt. Iedere keer fijn om van je te horen, maar vooral dat je het heel goed afgaat. Daarnaast zal het soms zwaar vallen met de mindere leuke dingen die je mee maakt en dat kan best wel pijnlijk zijn en veel verdriet met zich meebrengen.
Denk nog vaak terug aan je telefoontje van afgelopen dinsdag. Alle kindertjes die voor mij Happy Birtday hebben gezongen voor mijn verjaardag, heel bijzonder en een complete verrassing, maar vooral emotioneel. Daphne, kei bedankt.
Morgenavond feest. jammer dat je er niet bij bent. Zal je enorm missen, maar ik niet alleen! De foto's van de borrel waren leuk, bewijs geleverd. Bedankt!
De foto's van mijn verjaardag staan volgende week op internet. Berichtje volgt!
Heb binnenkort wel weer contact met je. Geniet er de komende (3+) maanden nog met volle teugen van.
Heel veel liefs,
Papa
XXX -
26 Februari 2010 - 00:05
Donkie:
Hej Daphne,
hartstikke bedankt voor je kaartje, heel erg mooi. wat lief dat je aan mijn verjaardag hebt gedacht.
en mag ik maar 1 extra gebakje eten voor jou? nou dat worden er zeker 3 :-P
Heel veel plezier nog en we wachten op je volgende verhaal.
XxX
Donkie -
28 Februari 2010 - 18:18
Nicol:
Hey Daphne
ja ook ik lees graag je belevenissen! Echt wel mooi wat je daar doet, lijkt me super!
Maar die kinderarbeid kan echt niet he :) haha zal het straks bij mijn kleine ook invoeren, die krijgt meteen een stofzuiger i.p.v een fietsje haha.
succes nog en geniet van al je belevenissen ook al zijn ze soms moeilijk.
Groetjes Nicol -
01 Maart 2010 - 14:32
Mario En Annemarie:
Hoi Daphne,
Vandaag hebben we je reisverslag zitten lezen. Heftig!!
Jullie doen goed werk, erg knap!! -
05 Maart 2010 - 10:48
Wiel En Jose Kuepers:
wat een mooi verhaal wel erg triets voor moeder en babij maar gewicht 1800 is toch wel erg weinig om te overleven ja en het weer ook dat kan veranderen hier schijnt regelmatig de zon met 0 graden mooi open weer.maar de lente staat voor de deur .sterkte ik wacht af op je volgende verslag groetjes